+31 (0)6 5895 8019 emastwijk@planet.nl

Wat is Paarden Cranio

 “Cranio verwijst naar de schedel, en “sacraal” verwijst naar het heiligbeen een bot in het bekken.

Het CranioSacrale systeem omvat de schedel, het hersenvocht, de wervelkolom, het ruggenmerg, het bekken en de hersenvliezen van je paard. 

De hersenen produceren hersenvocht. Dit vocht beschermt de hersenen en het ruggenmerg. Het vocht beweegt van de schedel naar het heiligbeen en weer terug. Het is één van de ritmes van het lichaam net als de ademhaling en de hartslag. Een CranioSacraal therapeut kan dit subtiele ritme overal in het lichaam van het paard voelen en eventuele blokkades signaleren. Blokkades in het CranioSacrale ritme duiden op bindweefsel spanning en kunnen de oorzaak zijn van pijn, stijfheid en gezondheidsproblemen. 

De behandeling

Een behandeling begint met een evaluatie van het craniosacrale systeem van het paard. Dat doe ik door mijn handen op de schedel, de rug en het bekken te leggen. Er zijn bepaalde plekken waar ik het subtiele ritme van het craniosacrale systeem goed kan voelen, zoals het voorhoofd, de neus en het heiligbeen.

Als ik blokkades signaleer dan kan ik het paard op verschillende manieren helpen om die los te laten. Een behandeling duurt 45 minuten tot een uur. Afhankelijk van de aard van de klachten zijn 3 tot 5 behandelingen nodig. 

Mijn streven is altijd om je paard te helpen beter te bewegen en diep te ontspannen. Meestal kun je na een eerste behandeling al merken of je paard positief op de behandeling reageert.

Bekijk de video’s op mijn YouTube kanaal: http://www.youtube.com/user/equinecraniosacral

Waar je aan moet denken
  • De kosten van een behandeling zijn € 97,- exclusief reiskosten. 
  • Ik werk in de regio Breda. Op verzoek kan ik verder reizen. Voor mogelijkheden en tarieven kun je contact opnemen. 
  • CranioSacraal therapie kan de reguliere zorg van de dierenarts nooit vervangen maar kan wel een zinvolle bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van je paard.
  • CranioSacraal behandelingen zijn effectiever als je paard geen tandproblemen heeft (laat altijd eerst de tandarts komen als je vermoedt dat je paard tandproblemen heeft)
  • 3 tot 5 behandelingen worden aanbevolen. Als je paard goed gezond is en geen andere problemen heeft zul je na één of twee behandelingen effect merken.
  • Laat je paard op de dag van de behandeling en de dag daarna rusten  plan een behandeling niet te dicht op een belangrijke wedstrijd of evenement, maar laat daar zeker 48 uur tussen zitten
  • CranioSacraal therapie werkt goed in combinatie met andere reguliere en alternatieve behandelingen (zoals acupunctuur, osteopathie en t-touch en massage) en kan het effect daarvan zelfs versterken.
Wanneer

Wanneer is CranioSacraal therapie zinvol als alternatieve geneeswijze voor je paard?
CranioSacraal therapie kan de volgende klachten van je paard verhelpen of verlichten:

  • je paard is stijf in de rug, de nek of spronggewrichten
  • je vermoedt dat je paard hoofdpijn heeft
  • je paard heeft last van “headshaking”
  • je paard heeft verstopte traanbuizen
  • je paard heeft artrose
  • je hebt moeite met het “recht richten” van je paard
  • je paard is lusteloos of heeft gedragsproblemen die je niet kunt verklaren
  • je hebt een ruin, zijn castratie litteken voelt koud en/of strak aan (dit kan zijn bewegingsvrijheid ernstig beperken)
  • je paard zet te veel gewicht op de voorhand
  • je paard zet de achterhand niet goed onder
Alexander Techniek voor ruiters

Paardrijden vraagt veel van ons lichaam en ons bewustzijn. In de ideale situatie beschikken we over een soepele rug en een goede balans en coördinatie van de romp en de ledematen. Als we dan ook nog rustig kunnen blijven ademen en de ogen en kaken kunnen ontspannen zijn we op de goede weg.

Als ruiter weet je vaak heel goed waar je spanning vasthoudt. Want dat heb je allang gemerkt aan je aan je zit, je zadel en je paard. Of je hoort het steeds terug van je instructeur “schouders ontspannen!” Maar precies weten waar je spanning vasthoudt, wil nog niet zeggen dat je die spanning ook los kunt laten. Tijdens het rijden ben je uiteraard  ook gericht op wat je paard doet. De kunst is om de aandacht voor  je paard goed af te wisselen met aandacht voor je eigen functioneren in het zadel.

Met Alexander Technieklessen kan ik je helpen soepeler en ontspannen te bewegen. Juist óók als je niet paardrijdt! Want als je hele bewegingspatroon verbetert werkt dat effectief en langdurig door in je zit. Met craniosacraal therapie kan ik eventuele bindweefsel verstijvingen helpen oplossen of verzachten.

Ik ben beschikbaar voor het geven van Alexander Techniek cursussen, privélessen en lezingen voor ruiters en (Centered Riding) instructeurs. Neem contact op voor meer informatie.

Op het plaatje zie je een schematische weergave van het CranioSacrale systeem van een paard.